" ITT KEZDÖDIK  A VARÁZSLAT "

RETUSÁLÁS   

PROFESSZIONÁLIS KÉPSZERKESZTÉS

MI IS AZ A RETUSÁLÁS?

• Bőrhibák korrigálása:

A kiretusálás lehetővé teszi a bőrhibák, mint például akné, pattanások, ráncok vagy foltok eltávolítását, ami segít a modell vagy alany simább, tisztább megjelenítésében.

• Fényviszonyok optimalizálása:

A retusálás során finomhangolhatóak a fényviszonyok, például a világítás egyenletessé tétele vagy az árnyékok lágyítása, hogy az arc vonásai előnyösen jelenjenek meg.

• Szemek és fogak kijavítása:

A retusálás során a szemek fényesebbé, élesebbé tehetők, valamint a fogak fehérebbé, ami az egész portré megjelenését javítja.

• Arckontúrok hangsúlyozása:

A retusálás lehetőséget ad az arckontúrok kiemelésére és finomhangolására, hogy az arc jellegzetességei még vonzóbbak legyenek.

• Egyéb apróbb javítások:

Kisebb problémák, mint például vörös szemek, hajszálak eltávolítása vagy kozmetikumok korrigálása is könnyedén kezelhetők a retusálás során.

A portrék kiretusálása tehát segít abban, hogy a modell vagy az alany a lehető legjobb formáját mutassa a képen, és hogy a fotó maga magával ragadóbb és vonzóbb legyen a nézők számára. Fontos azonban, hogy a retusálás mértékletes legyen, hogy a végeredmény természetes és hiteles maradjon. 

Retusálási teknikák

Fine art style

Fine art stílusú fotózás és retusálás során általában az a cél, hogy a kép egyedi hangulatot és művészi kifejezőerőt hordozzon magában. A következőkben néhány általános stílusjegyet és technikát mutatok be, amelyeket ebben a stílusban gyakran alkalmaznak:

 1. Lágy színek és árnyalatok: A finom, tompa színek és árnyalatok általában jellemzőek a fine art stílusra. A képek általában nem túl élesek vagy kontrasztosak, hanem inkább álomszerűek és lágyak.

 2. Textúrák hangsúlyozása: A textúrák fontos szerepet játszanak a fine art fotózásban. A képek gyakran kiemelik a részleteket, textúrákat és mintákat, hogy érzékeltessék a tárgyak és környezetük egyediségét.

 3. Kiemelt kompozíció: A fine art fotók gyakran erős kompozíciós elrendezéseket mutatnak be, amelyek figyelemfelkeltőek és esztétikailag vonzóak. A harmónia, az egyensúly és az érdekes elrendezések kiemelt szerepet kapnak.

 4. Hangulat és érzelem kifejezése: A fine art fotózás gyakran az érzelmek és hangulatok kifejezésére törekszik. Ez lehet romantikus, melankolikus, álomszerű vagy bármilyen más érzelmi tartományban.

 5. Szürrealizmus és álmosság: Sok fine art fotó surrealista elemeket tartalmaz, vagy álomszerű hangulatot közvetít. Ez lehet képzeletbeli tájak, absztrakt formák vagy más irreális elemek.

A retusálás során ezeket a stílusjegyeket erősíthetjük vagy finomíthatjuk, hogy a kép teljes egészében kifejezze a kívánt stílust és hangulatot. Például a színek tovább finomíthatók, a kontraszt és a fényerő szabályozható, és a textúrák hangsúlyozhatók vagy elhomályosíthatók a kívánt hatás eléréséhez. Fontos azonban, hogy a retusálás ne tegye túlzottan mesterségessé a képet, és továbbra is megőrizze annak művészi érzékenységét és egyediségét.


Glamour style

A glamour stílusú fotózás és retusálás általában az elegancia, a fényűzés és a szépség hangsúlyozására összpontosít. Itt van néhány jellemző a glamour stílusú fotózásra és retusálásra:

 1. Fényképezési stílus: A glamour stílusú fotók általában elegánsak és fényűzőek. Gyakran a modell vagy alany a középpontban áll, és a képek hangsúlyozzák az ápolt megjelenést és a vonzó ruhákat vagy kiegészítőket.

 2. Fényhasználat: Az erős, általában irányított fényeket gyakran alkalmazzák, hogy kiemeljék a modell arcát és alakját. A díszes megvilágítás segít előtérbe helyezni a részleteket és elősegíti a fényűzést.

 3. Sima bőr és tökéletes megjelenés: A glamour fotókon a modell bőre általában tökéletesnek tűnik, a retusálás során eltávolítják a bőrhibákat, finomítják a ráncokat és simítják az egyenetlenségeket.

 4. Színvibráció és kontraszt: A színek gyakran élénkek és vibrálóak a glamour fotókon. A retusálás során tovább fokozhatják a színek telítettségét és kontrasztját, hogy a kép még vonzóbb legyen.

 5. Hangsúlyos smink és stílusos frizura: A smink és a frizura fontos szerepet játszanak a glamour fotókon. A retusálás során finomítható vagy javítható a smink és a frizura, hogy még vonzóbbá és megkapóbbá tegye a modellt.

 6. Elegancia és szépség kifejezése: A glamour fotók célja az elegancia és a szépség kifejezése, ezért fontos, hogy a retusálás hangsúlyozza és kiemelje ezeket az elemeket.

A retusálás során a fent említett területeken dolgozva, mint például a bőrretusálás, a színjavítás és a smink finomítása, segíthetünk abban, hogy a kép még vonzóbb legyen és jobban kifejezze a glamour stílust. Fontos azonban, hogy a retusálás ne vigye túlzásba, és megőrizze a modell valódi megjelenését és egyediségét.

Natural style

A természetes stílusú fotózás és retusálás arra törekszik, hogy a modellt vagy a témát természetes és autentikus módon jelenítse meg, minimalizálva a művészi beavatkozásokat. Íme néhány jellemzője ennek a stílusnak:

 1. Természetes fényhasználat: A természetes stílusú fotók általában természetes fényben készülnek, minimalizálva az erős művilágítást. A cél az, hogy a fény természetes megjelenést biztosítson a modellnek vagy a témának.

 2. Egyszerű kompozíció: A képek általában egyszerűbb kompozíciókat használnak, hogy hangsúlyozzák a témát vagy a modellt. A túlzott díszítettségtől és zajtól mentes képek előtérbe helyezik a természetességet.

 3. Természetes megjelenésű modell: A modell vagy a témák sminkje és stílusa általában visszafogottabbak és természetesebbek. A retusálás során hangsúlyozhatják a modell egyediségét és szépségét, de minimalizálják a túlzott változtatásokat.

 4. Bőrtextúra megőrzése: A természetes stílusú retusálás során a bőrtextúrát általában megpróbálják megőrizni. A finom bőrhibák eltávolíthatók, de a bőrnek természetesnek és élettel telinek kell maradnia.

 5. Háttér és környezet: A természetes stílusú fotókon gyakran jelen vannak a környezeti elemek, például természetes tájak, belső terek vagy városi környezetek. A retusálás során minimalizálják az esetleges zavaró elemeket, de megpróbálják megőrizni a kép autentikus hangulatát.

 6. Színek és kontraszt: A színek és a kontraszt általában természetesek és kiegyensúlyozottak a természetes stílusú fotókon. A retusálás során finom színharmóniát lehet elérni, hogy a kép kellemes és természetes legyen a szem számára.

A retusálás során a cél az, hogy kihangsúlyozzák a természetes szépséget és az autentikus megjelenést, minimalizálva a művészi beavatkozásokat és megőrizve a témák vagy modellek valódi egyediségét.